dijous, 11 d’abril del 2013

Fent barrancs per Guara 1

Ja ha arribat la primavera i s'aproxima la caloreta... per tant, época de compaginar l'escalada i els barrancs!!!!
Aquesta activitat la vam realitzar l'estiu passat, però si us animeu a repetir-la és millor fer-ho per la primavera, ja que trobareu més aigua i més neta.
Vam fer tres barrancs en un dia a la serra de Guara, tots ells amb poc cabal d'aigua, però la poca que hi havia estava neta, més l'estretor dels passadissos i  les  boniques  formacions  de  la  roca conglomerada,  i sobretot la solitud que si respira en aquest paratge tant poc comercial d'aquesta serra, converteixen aquests descensos en més que recomenables.
Una altra dada important, es poden fer els tres descensos amb un sol cotxe, i sense cap gran patejada. Al final vam tardar unes 8 hores, però es pot fer en menys, ja que el primer riu ens va costar molt trobar l'aparcament i l'inici... a més anava amb la dona, que ho va fer molt bé, per cert, peró és una mica més lenta que jo i no vol remenar cordes...i al final tant plegar i desplegar també cansa...




LUMOS
Aparcarem el vehicle en una gran cuneta que hi ha entre el km 20 i 21 de la ctra que va de Colungo a Ainsa. Seguirem una antiga i abandonada pista, ara ja és un camí, direcció Colungo uns pocs metres, després hi ha un petit sender que en baixada ens durà a la gran capçalera del Lumos (evident) i que té 4 entrades, però tan sols, dos són interesants, la 3 i la 4 en el croquis. Nosaltres ens vam decidir per l'afluent d'entrada, el 4, un petit barranc que a mi em va agradar molt, però crec que és millor l'entrada normal, la 3.
Es un barranquet amb una entrada molt oberta, però a mesura que baixem es va encaixonant, i en 7 petits rapels ( el més llarg d'uns 10m) arribem al Lumos, en mig d'un passadís molt estret, dos ressalts petits més i s'obre un gran congost, i sense interès esportiu, però si amb boniques formacions rocoses, arribem a una característica llosa de calcari, on una gran fita ens indica el camí de sortida i que en 45' arribarem al cotxe, remuntant el barranc per la carena, per una suau i agradable pujada.
Un cop al cotxe vam desfer la carretera d'anada 5 km, i vam aparcar just passat el gran pont que creua el barranc del Fornocal.




La jefa destrepant pel Lumos

La mestressa fent "rapel-espeleo"

El final del tram estret...


SARRATANAS
Just on comença el pont, arrenca un camí paral.lel a aquest barranc, i  en vint minuts arribarem al seu inici. Mentre pugem, anirem veient trams del gorg, i la veritat, no promet molt... Res més lluny de la realitat, l'únic defecte que té, és que no és més llarg! I que amb aigua seria brutal de guapo, però ja se sap que en aquests barrancs de conglomerat és practicament impossible trobar-hi aigua fora d'època de pluges.
Un caos, seguit d'uns petits estrets molt divertits, amb 4 ràpels, el més llarg d'ells de 15m, i un caos final ens mena a la grandiosa sortida, on seguirem uns metres el Fornocal, fins passat el pont, on trobarem el camí que em de remuntar, a la nostra dreta. 15' fins el cotxe.
Un cop al cotxe, continuem direcció Colungo fins el següent pont, uns 800m, que creua el barranc del "Palomeras del Fornocal", aparcarem abans de creuar el pont.




Bonic caos al Sarratanas

PALOMERAS DEL FORNOCAL
Un cop em aparcat el vehicle, baixem al llit del riu en un o dos minuts.
Un petit barranc però alhora una obra mestre, és guapíssim!!! Llàstima dels coloms que hi ha, que poden tirar pedres i que a més, és molt probable que trobarem un tram molt brut de merda seva...
Són quatre ràpels, el primer destrepable, de 7m màxim, i amb uns "oscuros" APOSTOFLANTS!
Recomenable al 100%, ideal per rematar un Fornocal, o un Lumos, o un Alpan, o un dia com aquest per fer-ne tres.
Sortim al Fornocal, i  el remontem fins a trobar la sortida anterior, i anem a buscar el cotxe, 25'.

Una bona activitat per realitzar lluny de les aglomeracions típiques de Guara, amb un sol cotxe, poc pateo i  perfectament factibles amb dues cordes de 15m. 




Un altre dels estrets rapels que vam fer